”Det är sjukt om man ska vara taskig mot andra för att räknas som cool”

Det går att göra något åt sexuella trakasserier och unkna könsroller.
På Hahrska gymnasiet i Västerås vet man.
– Nu för tiden säger jag ifrån om någon gör något taskigt i stället för att följa med strömmen, säger Alexander Edvardsson, 17, som går på bygg- och anläggningsprogrammet.

Gymnasiet, som är en yrkesskola, har speciella lektioner där de diskuterar teman som mansrollen, sextrakasserier, våld, relationer och grupptryck.
Reaktionerna var blandade inför projektet. En del skrattade, andra tyckte det verkade flummigt eller jobbigt. Andra tycker att de lärt sig massor.
– Det har varit väldigt nyttigt. Att kunna stå emot grupptrycket och att sprida till kompisar att behandla andra rätt. Det är sjukt om man ska behöva vara taskig mot andra för att räknas som cool, säger Ben Laothong 19, som också går bygg- och anläggning.
– Om det är ett gäng grabbar som kommenterar någon kommer jag att säga till att det är onödigt, även om jag får vara beredd på att få skit tillbaka, säger Alexander Edvardsson. Förut har jag fallit mer för grupptrycket.

LÄS MER Frida: ”Ingenting kommer att förändras, om man fortsätter i samma hjulspår”

Elin Vikner, 18, som går hotell- och restaurang på Tranellska gymnasiet och som också gått utbildningen, är väldigt nöjd.
– Jag tror att varenda tjej har varit med om något. Dessutom blir det bara mer och mer. Det kan vara att man är ute och springer, någon vevar ner rutan i en bil och skriker något.

Häromveckan kom en halvfull man fram och frågade om jag skulle med runt hörnet…

Och det är inte bara tjejer som drabbas.
– Jag gick förbi ett killgäng som kallade en annan kille ”bög”. Då gick jag tillbaka och sa till dem, berättar Elin.
Både Ben och Alexander tycker att vissa mäns dåliga beteende spiller över även på dem som visar respekt:
– Som när jag och en ensam tjej kliver av bussen samtidigt – ska jag vänta en stund eller gå bakom? Jag vill inte väcka hennes oro, säger Ben.

Projektet på Hahrska gymnasiet
Lektionerna ingår i projektet ”En kommun fri från våld” från organisationen Män för jämställdhet. Det handlar om att jobba med jämställdhet och våldsförebyggande på olika sätt i en hel kommun.
Skolprojektet började för ett år sedan. Huvudmålen är:
Förändra förväntningar på hur tjejer och killar förväntas vara.
Sänka trösklarna till vad som uppfattas som våld. Att tafsa eller säga elaka saker är också en form av våld.
åskådarna att ingripa/säga till när någon beter sig illa.

Läraren Erik Nilsson håller i projektet på skolan. Han berättar att de till exempel pratat om vad tjejer respektive killar gör för att undvika sexuella övergrepp när de är ute.
– Tjejerna har med sig extra par låga skor, de pratar med kompisen i mobilen ifall något skulle hända, de har olika sorters appar med larm. Som kille tänker man oftast inte på sig själv som ett möjligt offer för sexuella trakasserier, vilket gör att man heller inte har några strategier för att undvika detta.

Könsrollerna och att visa respekt är en jättefråga – går det att förändra?
– Ja, det måste jag tro. Vi slåss mot stora krafter där barn mals in i könsrollerna tidigt, och där medier som tv-program spär på det här. Det är tyvärr vanligare bland män att identifiera sig med att vara våldsam. Men jag är hoppfull. När vi pratar om det här så märker jag på eleverna att det här är deras verklighet, säger Erik Nilsson.

LÄS MER Experten: Därför tafsar killar på tjejer

Behöver du prata med någon? Hit kan du vända dig:

Polisen på din ort, eller DO, Diskrimineringsombudsmannen: 08-120 20 700.
Storasyster. Obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Foreningenstorasyster.se
Varken hora eller kuvad. Antirasistisk och feministisk förening mot hedersförtryck: Varkenhoraellerkuvad.se, 070-889 18 96, 076-082 19 35.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (120 medlemsjourer runt om i landet): 08-442 99 30, Roks.se, Tjejjouren.se.
Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. För både tjejer och killar i alla åldrar: 076-19 99 343, Hopp.org.
Tjejzonen. Stödorganisation med chattar, rådgivning i olika frågor med mera. Tjejzonen.se.
Nattknappen – polisens volontärer pratar med dig om du är orolig när du är på väg hem fredagar och lördagar. Stockholm: 020-44 66 66 mellan 23 och 3.30.
Brottsofferjouren och Ung Boj, inriktad på yngre. Brottsofferjouren.se, 0200-21 20 19 och Ungaboj.se.
RFSL:s brottofferjour. För hbtq-personer som utsatts för kränkningar, hot och våld. 020-34 13 16.
Män för jämställdhet. Vill stärka killar att bli jämställda, och ge chattstöd om stort och smått. Killfragor.se
Kvinnofridslinjen. Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld, eller anhörig/vän. 020-50 50 50.
Unizon. Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra idéburna stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon.se
Ungdomsmottagningen. Du som är under 23 kan vända dig till ungdomsmottagningen på din ort. Där finns psykologer med tystnadsplikt, besök och terapi är gratis.