”Jag kan inte räkna hur många gånger män har tafsat mig på rumpan”

Chefen satte henne i sitt knä och kysste henne i nacken. Då var Jenny Bengtsson 16 år.
I dag är hon 32 och har jobbat i restaurangbranschen i femton år. Hon har bestämt sig:
– Jag ska aldrig mer ta skit. Never.

Jenny Bengtsson har jobbat på kafé, i barer, i garderoben, som croupier, som servitris och hotellstäderska – på många olika platser inom hotell- och restaurangbranschen. Hon har själv varit utsatt för allt från klappar i rumpan till kommentarer som ”Du ingår väl i notan?”.
I dag är hon fackligt engagerad och får höra berättelser från många andra tjejer.

Så gott som alla kvinnor i den här branschen har blivit sextrakasserade, antingen av chefer, kollegor eller gäster. Eller av samtliga

Själv drabbades hon redan på sitt allra första sommarjobb när hon gått ut nian. Hon arbetade på en kombinerad grill/bar/glasskiosk.
– Dagskassan skulle räknas, vi var i ett pyttelitet rum med en stol – bara chefen och jag. Han föreslog att jag skulle sitta i hans knä, och jag vågade inte annat. Han kysste mig i nacken och tyckte att vi skulle gå på nattklubb. Jag blev rädd – det var ju bara han som kunde släppa ut mig. Det var som att jag bara frös fast. Efteråt kände jag mig smutsig och skyldig: Såg jag ut som om jag ville sitta i hans knä?

Jenny Bengtsson
Ålder: 32 år.
Yrke: Jobbar som casiono host på Casino Cosmopol, ledamot i hotell- och restaurangfackets styrelse.
Bor: Lägenhet i södra Stockholm.

Jenny Bengtsson polisanmälde aldrig, men gick heller aldrig tillbaka till jobbet. Sedan dess har hon varit med om mängder av saker som inte skulle tolereras på andra arbetsplatser. Hon berättar om en ”rå men hjärtlig jargong” som kvinnor förväntas tåla. Köksprylar som kallas slyna och hora av manliga kollegor, tjejer som stängts in i kylrum och fått händer uppkörda mellan benen.

Och inte minst: Manliga gäster som tar sig rätt att behandla kvinnlig personal som de har lust.

Jag kan inte räkna hur många gånger män har tafsat mig på rumpan, eller snärtat till mig med handen när jag gått förbi

– Jag har fått frågan om vem i ett sällskap som jag vill ligga med.
Folk är fulla, ute för att ha en trevlig kväll och tycker att vi ingår i underhållningen. Det är som att det går att skylla på det.

LÄS MER Varannan kvinna har blivit utsatt för sexuella trakasserier

Ett stort problem är att många har tillfälliga anställningar. De vågar inte säga ifrån till gäster eller rapportera till chefen.
– Man tvingas välja mellan ekonomisk trygghet i att ha ett jobb och rätten till sin kropp, säger Jenny Bengtsson.

Själv ändrade hon inställning när hon gick en facklig utbildning för sju år sedan. Då insåg hon sina rättigheter på allvar.
– Det var en enorm förändring. Innan dess försökte jag vara en ”skön tjej” och skratta bort det. Allt är ju lättare om man inte förstör stämningen. Den som protesterar kallas ”pk-feministfitta” eller får höra att hon är pryd.
Vad känner du i dag när du tänker på alla år som du inte sa ifrån?
– Det känns för jävligt! Jag förstod inte mitt värde. Det är stort att bli medveten om trakasserierna och erkänna för sig själv vad man utsätts för. Jag är en vuxen kvinna med ett arbete, jag har ett värde, förtjänar respekt och vägrar kompromissa på det.

Behöver du prata med någon? Hit kan du vända dig:

Polisen på din ort, eller DO, Diskrimineringsombudsmannen: 08-120 20 700.
Storasyster. Obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Foreningenstorasyster.se
Varken hora eller kuvad. Antirasistisk och feministisk förening mot hedersförtryck: Varkenhoraellerkuvad.se, 070-889 18 96, 076-082 19 35.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (120 medlemsjourer runt om i landet): 08-442 99 30, Roks.se, Tjejjouren.se.
Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. För både tjejer och killar i alla åldrar: 076-19 99 343, Hopp.org.
Tjejzonen. Stödorganisation med chattar, rådgivning i olika frågor med mera. Tjejzonen.se.
Nattknappen – polisens volontärer pratar med dig om du är orolig när du är på väg hem fredagar och lördagar. Stockholm: 020-44 66 66 mellan 23 och 3.30.
Brottsofferjouren och Ung Boj, inriktad på yngre. Brottsofferjouren.se, 0200-21 20 19 och Ungaboj.se.
RFSL:s brottofferjour. För hbtq-personer som utsatts för kränkningar, hot och våld. 020-34 13 16.
Män för jämställdhet. Vill stärka killar att bli jämställda, och ge chattstöd om stort och smått. Killfragor.se
Kvinnofridslinjen. Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld, eller anhörig/vän. 020-50 50 50.
Unizon. Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra idéburna stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon.se
Ungdomsmottagningen. Du som är under 23 kan vända dig till ungdomsmottagningen på din ort. Där finns psykologer med tystnadsplikt, besök och terapi är gratis.