”Pojkar måste fångas upp som små och lära sig hur man beter sig”

Läraren Meheret Dawit ser hur flickor utsetts för sexuella trakasserier i skolan – varje dag.
Och att väldigt lite görs för att komma till rätta med kränkningarna.
– Skolan är alldeles för slapp. Pojkar måste fångas upp som små och lära sig hur man beter sig, annars riskerar de att utvecklas till skitstövlar.

Meheret Dawit har arbetat som lärare i snart 30 år. Hon menar att problemet med sexuella trakasserier i skolan är allvarligare än vad många tror.
– Jag ser hur flickor blir tafsade på och hur de kallas horor varje dag. Man kan tycka att Sverige borde ha kommit längre efter hundra år av kvinnokamp, men det här beteendet är helt normaliserat. Vi pratar inte om det, vi reagerar inte, och därför fortsätter det.

Meheret Dawit
Ålder: 57.
Yrke: Lärare.
Bor: I Stockholm.

Meheret Dawit kommer ifrån Eritrea men är uppvuxen i Etiopien. Hon könsstympades som liten och minns hur hon och andra flickor tvingades gå i heltäckta kläder medan pojkar kunde klä av sig när det var varmt.
– Jag tyckte att det var orättvist att vi blev tillsagda om vi glömt knäppa en endaste knapp i blusen. Samtidigt som pojkarna kunde gå omkring halvnakna utan att någon brydde sig.

LÄS MER Forskaren: ”Sextrakasserierna börjar redan i lågstadiet”

Även om det finns kulturella skillnader mellan beteendena i Etiopien och Sverige anser Meheret Dawit att det går att dra paralleller. Och att det är viktigt att göra det – för att komma till rätta med pojkars syn på flickor.
– Könsstympning, sexualisering av små flickor och sexuella trakasserier är utryck för samma sak. Det handlar om könsmaktsordning och syftet är att flickor ska underordna sig. I Sverige borde vi ta det här på allvar, och rädda pojkar från att utveckla en nedvärderande kvinnosyn innan de har hunnit göra skada.

Enligt Meheret Dawit har språket i skolan blivit grövre de senaste åren och skällsord som ”hora” och ”fitta” används flitigt i korridorer och klassrum utan att lärare reagerar.

Många lärare orkar inte eftersom det pågår tiden. Problemet är att skolan måste orka, hur ska vi annars kunna förändra pojkars syn på flickor och hjälpa dem att förstå hur viktigt det är att göra världen till en mer jämlik plats?

Meheret Dawit tycker att skolan borde införa värdegrund som skolämne och att det dessutom borde ställas krav på att dialogen om jämställdhet och allas lika värde genomsyrar hela skolgången.
– Skolan har ett jätteansvar, men min erfarenhet är tyvärr att det inte görs särskilt mycket för att komma till rätta med sexuella trakasserier. Det som är extra tråkigt är att beteendet bara blir värre och värre med åren om pojkar inte får lära sig att det är fel.

LÄS MER Experten: Därför tafsar killar på tjejer

Behöver du prata med någon? Hit kan du vända dig:

Polisen på din ort, eller DO, Diskrimineringsombudsmannen: 08-120 20 700.
Storasyster. Obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Foreningenstorasyster.se
Varken hora eller kuvad. Antirasistisk och feministisk förening mot hedersförtryck: Varkenhoraellerkuvad.se, 070-889 18 96, 076-082 19 35.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (120 medlemsjourer runt om i landet): 08-442 99 30, Roks.se, Tjejjouren.se.
Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. För både tjejer och killar i alla åldrar: 076-19 99 343, Hopp.org.
Tjejzonen. Stödorganisation med chattar, rådgivning i olika frågor med mera. Tjejzonen.se.
Nattknappen – polisens volontärer pratar med dig om du är orolig när du är på väg hem fredagar och lördagar. Stockholm: 020-44 66 66 mellan 23 och 3.30.
Brottsofferjouren och Ung Boj, inriktad på yngre. Brottsofferjouren.se, 0200-21 20 19 och Ungaboj.se.
RFSL:s brottofferjour. För hbtq-personer som utsatts för kränkningar, hot och våld. 020-34 13 16.
Män för jämställdhet. Vill stärka killar att bli jämställda, och ge chattstöd om stort och smått. Killfragor.se
Kvinnofridslinjen. Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld, eller anhörig/vän. 020-50 50 50.
Unizon. Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra idéburna stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon.se
Ungdomsmottagningen. Du som är under 23 kan vända dig till ungdomsmottagningen på din ort. Där finns psykologer med tystnadsplikt, besök och terapi är gratis.