”Det behövs en debatt om sexuella trakasserier”

Ida Gratte, 19, tröttnade på tafsanden och rädslan för att gå hem ensam på kvällen.
Hon skrev en låt om sin ilska.
”Fucked up world” har blivit en viral succé, och har visats över 600 000 gånger.

När vi träffar Ida Gratte i Kalmar är hon fortfarande helt omtumlad över all uppmärksamhet.
Det var när hon var på väg hem ensam en aprilnatt som hon fick idén till låten. Mobilen laddade ur, och hon kände sig så rädd att hon började springa. Det blev bara för mycket, efter att ha stått ut med massor av tafsanden och obehagliga kommentarer på krogen.
– Det är helt sjukt att vi tjejer ska behöva vara rädda för sexuella ofredanden. Det är så vanligt att det blivit ”normalt” med tafsanden på dansgolvet till exempel.

Ingen ska ta på min rumpa mot min vilja. Vi tjejer ska inte vänja oss vid sådant beteende, det är dags för förändring

Ida kom hem, tog gitarren och började skriva låten ”Fucked up world”. Ett par kvällar senare filmade hon sig själv rakt av med mobilen och la ut låten på Facebook.
Morgonen efter hade videon redan visats 40 000 gånger. Lokala medier ringde och ville intervjua en yrvaket förvånad Ida.

Det var bara början. Efter fyra dagar hade ”Fucked up world” visats en halv miljon gånger.
– Det är ascool! Jag kan nästan inte tro att det är sant. Det är så roligt att det är budskapet som funkar, texten är ganska hård också. Jag gjorde låten personlig, rakt från hjärtat.

Jättemånga tjejer har hört av sig och känner igen sig, det är fantastiskt att kunna påverka med musiken

Ida sjunger bland annat att hon inte är ett stycke kött, och att bara för att hon inte har någon pojkvän betyder det inte att hon vill ha vem som helst.
När började du märka att vissa killar inte visar respekt?
– När jag blev 18 och började gå ut mer. Det går knappt att vara på ett dansgolv utan att någon tafsar eller gör obehagliga gester. Jag har en kompis som slog till en kille, och egentligen är det bra att verkligen reagera. Man ska i alla fall säga ifrån. Sexuella trakasserier är ett brott, jag undrar om de här killarna fattar det?
– Och jag och många andra tjejer med mig tycker alltid att det är otäckt att gå hem ensam sent. Jag och mina kompisar brukar prata med varandra i mobilen, det känns tryggare.

Ida Gratte
Ålder: 19 år.
Yrke: Egenföretagare inom underhållning.
Familj: Mamma, pappa, en bror.
Bor: Nybro och Kalmar.

Har du polisanmält ofredanden någon gång?
– Nej. Fatta hur många som inte anmäler… Det är inte så enkelt – man vill inte förstöra en kväll, vi går ut för att ha kul och vill inte ha bråk. Polisens statistik är totalt fel eftersom så många aldrig anmäler. Det känns också som om utredningen ändå skulle läggas ner om både killen och tjejen har druckit alkohol.

LÄS MER Ulric: ”Vi killar var jordens mittpunkt och kunde göra vad vi ville”

Ida Gratte är egenföretagare som musiker, danslärare med mera. Bland annat har hon åkt runt på äldreboenden och spelat. Nyligen fick hon spela ”Fucked up world” live på ett modeevent.
– Det var en del tjejer som sjöng med i texten, det känns otroligt. Det behövs verkligen en debatt om sexuella trakasserier, och det är killar som måste ändra sig. Om de lyssnar på låten kanske en del tänker till, hoppas jag.

LÄS MER Experten: Därför tafsar killar på tjejer

Behöver du prata med någon? Hit kan du vända dig:

Polisen på din ort, eller DO, Diskrimineringsombudsmannen: 08-120 20 700.
Storasyster. Obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Foreningenstorasyster.se
Varken hora eller kuvad. Antirasistisk och feministisk förening mot hedersförtryck: Varkenhoraellerkuvad.se, 070-889 18 96, 076-082 19 35.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (120 medlemsjourer runt om i landet): 08-442 99 30, Roks.se, Tjejjouren.se.
Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. För både tjejer och killar i alla åldrar: 076-19 99 343, Hopp.org.
Tjejzonen. Stödorganisation med chattar, rådgivning i olika frågor med mera. Tjejzonen.se.
Nattknappen – polisens volontärer pratar med dig om du är orolig när du är på väg hem fredagar och lördagar. Stockholm: 020-44 66 66 mellan 23 och 3.30.
Brottsofferjouren och Ung Boj, inriktad på yngre. Brottsofferjouren.se, 0200-21 20 19 och Ungaboj.se.
RFSL:s brottofferjour. För hbtq-personer som utsatts för kränkningar, hot och våld. 020-34 13 16.
Män för jämställdhet. Vill stärka killar att bli jämställda, och ge chattstöd om stort och smått. Killfragor.se
Kvinnofridslinjen. Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld, eller anhörig/vän. 020-50 50 50.
Unizon. Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra idéburna stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon.se
Ungdomsmottagningen. Du som är under 23 kan vända dig till ungdomsmottagningen på din ort. Där finns psykologer med tystnadsplikt, besök och terapi är gratis.