”Det vissa killar håller på med är creepy”
För Emma Rehnström, 19, och hennes kompisar är kommentarer och tafsanden vardagsmat.
När de skulle på kryssning tillsammans var det självklart att försöka minska riskerna.
– Jag blir förbannad över att vi tjejer ska behöva vara rädda när vi är ute för att ha kul, säger hon.
Emma Rehnström bor i Alfta i Hälsingland. Hon och hennes kompisar går gärna ut och roar sig, och är väl medvetna om att de riskerar att råka ut för olika slags sexuella trakasserier.
Nyligen blev frågan extra aktuell: I mars skedde en misstänkt gruppvåldtäkt på en färja. Fyra 19-åringar står åtalade. I april var det dags för Emma och fem vänner – både tjejer och killar – att ge sig iväg på en kryssning.
Innan de reste hade de diskuterat den misstänkta gruppvåldtäkten en hel del. Den väckte både oro och ilska. Och tankar på anpassning – för att själva inte råka ut för något.
– Vi pratade om vad vi skulle ha på oss, som långbyxor i stället för kjol. Och jag hoppade över högklackat trots att det är fint. Vi bestämde oss för att hålla ihop hela kvällen, ingen fick gå ensam, berättar Emma Rehnström.
– Det är helt fel att behöva anpassa sig egentligen, bara för att vi är tjejer. Men vi ville ta det säkra före det osäkra. Mamma var lite orolig och frågade om hon skulle följa med, men det behövde hon inte.
Emma Rehnström
Gör: Går ut barn- och fritidsprogrammet. Jobbar med reklam för en teaterföreställning.
Familj: Singel.
Bor: I Alfta, Hälsingland.
Och så skedde en misstänkt våldtäkt även på deras båttur. I bussen på hemvägen fick de veta att en ung kvinna misstänks ha våldtagits i en hytt. Det väckte mycket tankar om tafsanden och övergrepp.
– Det kändes konstigt och otäckt att ha varit med på samma båt. Man blir förbannad över att det kan hända. Det känns som om tjejer har råkat ut för mycket den senaste tiden. Jag blir arg – jag vill ha ett jämställt samhälle, säger Emma.
LÄS MER Forskaren: ”Sextrakasserierna börjar redan i lågstadiet”
– Det jobbiga är att en del killar verkar tycka att man ska åka med på båten för att ragga. En frågade min kompis: ”Varför är du här om du har kille?” Men vi är snart studenter och vill ha kul – ska vi inte få det?
Ingen har rätt att ta i mig om inte jag är med på det
Som så många andra tjejer i deras ålder går de ut för att dansa och ha roligt – inte för att hitta en kille. Men att anpassa sig efter killars beteende verkar ha satt sig i deras ryggmärg, det ses som ”normalt”.
– Om det kommer någon och tafsar eller börjar dansa jättenära försöker jag dra mig undan eller vända ryggen till. Ibland säger jag till, då kan jag få en kommentar som ”Har du vaknat på fel sida?”. Men jag försöker ändå visa respekt och inte ställa till med en scen – jag vill ha roligt när jag går ut, inte tjafsa.
Emma Rehnström tycker det är svårt att veta varför en del killar bär sig åt så här.
– I grund och botten handlar det nog om uppfostran, att lära sig respektera andra. Jag säger bara: Killar, ni måste verkligen lära er bättre raggningstekniker. Det vissa av er håller på med är creepy.
Behöver du prata med någon? Hit kan du vända dig:
Polisen på din ort, eller DO, Diskrimineringsombudsmannen: 08-120 20 700.
Storasyster. Obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Foreningenstorasyster.se
Varken hora eller kuvad. Antirasistisk och feministisk förening mot hedersförtryck: Varkenhoraellerkuvad.se, 070-889 18 96, 076-082 19 35.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (120 medlemsjourer runt om i landet): 08-442 99 30, Roks.se, Tjejjouren.se.
Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. För både tjejer och killar i alla åldrar: 076-19 99 343, Hopp.org.
Tjejzonen. Stödorganisation med chattar, rådgivning i olika frågor med mera. Tjejzonen.se.
Nattknappen – polisens volontärer pratar med dig om du är orolig när du är på väg hem fredagar och lördagar. Stockholm: 020-44 66 66 mellan 23 och 3.30.
Brottsofferjouren och Ung Boj, inriktad på yngre. Brottsofferjouren.se, 0200-21 20 19 och Ungaboj.se.
RFSL:s brottofferjour. För hbtq-personer som utsatts för kränkningar, hot och våld. 020-34 13 16.
Män för jämställdhet. Vill stärka killar att bli jämställda, och ge chattstöd om stort och smått. Killfragor.se
Kvinnofridslinjen. Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld, eller anhörig/vän. 020-50 50 50.
Unizon. Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra idéburna stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon.se
Ungdomsmottagningen. Du som är under 23 kan vända dig till ungdomsmottagningen på din ort. Där finns psykologer med tystnadsplikt, besök och terapi är gratis.