”Varje gång jag skrev krönikor så kom trakasserierna”
– Jag vaknade på morgonen och då hade en kille skrivit två kommentarer. En om att han skulle stoppa upp en kniv i min fitta. En kommentar om att jag borde bli slagen med ett baseballträ.
Irena Pozar hade bara jobbat som journalist i en månad när hatet började strömma in från arga män på internet. Då var Irena 22 år.
– Detta var en av kanske 50 grova kommentarer. Jag blev kallad hora, fitta och tillsagd att hålla käften – men de andra kommentarerna låg under vad jag tror skulle kunna gå att utreda. Det var fortfarande trakasserier, men kanske inte något olagligt.
Varje gång jag skrev krönikor så kom trakasserierna. Och fortsatte strömma in dygnet runt under några dagar.
Irena bestämde sig för att anmäla den man som skrivit att han skulle stoppa en kniv i hennes fitta och slå henne med baseballträ. Inte för att hon trodde att anmälan skulle leda någon vart, men hon tänkte ändå att ”detta kan inte vara lagligt”.
I sitt första samtal med polisen konstaterades det även där att det förmodligen inte skulle bli något av hennes anmälan. Men Irena höll fast vid sitt beslut och anmälde ändå.
– Som ny journalist blev jag matad med att hot och hat skulle drabba mig, och att det inte går att göra något åt. Trots att jag var förberedd så var det så chockartat när det väl hände.
Irena Pozar
Yrke: Journalist.
• 2014 anmälde Irena en näthatare som skrivit att han skulle stoppa en kniv i hennes underliv samt slå henne med ett baseballträ. Mannen dömdes för ofredande i Tingsrätten, men friades i Hovrätten.
• Irenas anmälan om näthat är den första att leda till fällande dom.
• 31 maj 2016 gick EU-kommissionen ut med nya direktiv gällande näthat. Tillsammans med Facebook, Twitter och Youtube lovar EU-kommissionen att de flesta anmälningar om hatinlägg ska granskas inom ett dygn.
Trots att varken Irena eller polisen trodde att anmälan skulle leda någonstans blev mannen dömd för ofredande. Fallet blev historiskt då det var första gången en person dömts för hat och hotkommentarer som riktats mot en annan person över internet. Trots att mannen friades i Hovrätten så blev Irena överlycklig. Hon såg det som en vinst över alla näthatarna. Hon tänkte att ”Fy fan vad fett! Nu kommer ingen mer våga skriva till mig!”. Hon hade fel.
LÄS MER Forskaren: Flickor sextrakasseras – redan i lågstadiet
I februari i år medverkade Irena i tv med anledning av ett förslag till lagändringar som skulle verka för att stärka det straffrättsliga skyddet för den som utsätts för hot och andra kränkningar på nätet. Det var då brevet kom, men denna gång var det inte en kommentar på internet, utan ett fysiskt brev hemskickat till Irenas adress.
På baksidan av brevet stod Irenas chef som avsändare och hon öppnade därför glatt brevet i tron om att det kanske var en rolig inbjudan till någon fest på jobbet. Men det var inte chefen som skickat brevet, utan en anonym man.
– Han beskrev i detalj hur han ska våldta mig. Han förklarade hur han skulle sucka av njutning, och hur jag skulle sucka när han ströp mig.
Han skrev att ingen lag i världen kan skydda mig. Jag fattade inte vad jag läste och fortsatte läsa tills tårarna började rinna
I dag jobbar Irena för Veckorevyn. Hon menar att den kvinnodominerade målgruppen är anledningen till att hon i dag slipper de hatiska kommentarerna och hot om sexuellt våld. Men så fort hon rör sig utanför den kvinnodominerade bubblan, om hon till exempel skriver krönikor hos Resumé, så är hatet tillbaka.
– Det är klart att är man journalist blir man utsatt för kritik, men jag tänker aldrig gå med på att detta är något kvinnor ska förvänta sig. Då finns risken att man aldrig börjar jobba preventivt mot hatet. Jag kommer aldrig acceptera att folk skriver till mig att dom vill döda mig, bara för att jag skriver att kvinnor är lika mycket värda som män.
Behöver du prata med någon? Hit kan du vända dig:
Polisen på din ort, eller DO, Diskrimineringsombudsmannen: 08-120 20 700.
Storasyster. Obunden ideell förening som vänder sig till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Foreningenstorasyster.se
Varken hora eller kuvad. Antirasistisk och feministisk förening mot hedersförtryck: Varkenhoraellerkuvad.se, 070-889 18 96, 076-082 19 35.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (120 medlemsjourer runt om i landet): 08-442 99 30, Roks.se, Tjejjouren.se.
Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. För både tjejer och killar i alla åldrar: 076-19 99 343, Hopp.org.
Tjejzonen. Stödorganisation med chattar, rådgivning i olika frågor med mera. Tjejzonen.se.
Nattknappen – polisens volontärer pratar med dig om du är orolig när du är på väg hem fredagar och lördagar. Stockholm: 020-44 66 66 mellan 23 och 3.30.
Brottsofferjouren och Ung Boj, inriktad på yngre. Brottsofferjouren.se, 0200-21 20 19 och Ungaboj.se.
RFSL:s brottofferjour. För hbtq-personer som utsatts för kränkningar, hot och våld. 020-34 13 16.
Män för jämställdhet. Vill stärka killar att bli jämställda, och ge chattstöd om stort och smått. Killfragor.se
Kvinnofridslinjen. Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld, eller anhörig/vän. 020-50 50 50.
Unizon. Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra idéburna stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon.se
Ungdomsmottagningen. Du som är under 23 kan vända dig till ungdomsmottagningen på din ort. Där finns psykologer med tystnadsplikt, besök och terapi är gratis.